Rákár-Szabó Natália

a 2T alapítvány elnöke, ügyvezetője, egyik szakmai vezetője

“ha meglátod a lényeget, a részletek maguktól a helyükre kerülnek”

Tanulmányai a szociálpolitika, szociális munka valamint pszichológia területeihez kötik, krízis szakirányú tanácsadó szakpszichológus. Korábban a PTE Pszichológia Intézet Fejlődés szakiránya támogatásával kezdte meg doktori képzését, jelenleg oktatói és PhD kutatásával kötődik az ELTE  PPK – Ember és Környezet Tranzakciós Intézethez (EKTI).

Fontos tudást és gyakorlatot szerzett a család-, és párterápiában, klinikai öko-terápiában, videotréning alkalmazásában és képzésében, pszichodrámában, kapcsolati mediációban, Vadon és Kalandterápiában (Uk, USA, AUS), valamint outdoor élmény – TT módszertani képzéseken (Outward Bound Trainer). Kiképzett vadonelsősegély nyújtó (WAFA), többször részt vett sziklamászó-, téli magashegyi-, és lavina és palackos könnyűbúvár képzéseken.

Már több mint 20 éve elkötelezett szakmai munkát végez a gyermek- és családvédelem és a koragyerekkori fejlődés szakterületeinek különböző szintjein és formáiban (alapellátásban, szakellátásban, hazai és nemzetközi képzésekben, tananyagfejlesztésben és kutatómunkában egyaránt); állami, civil és for-profit szférához is kapcsolódva. Szabadúszó tevékenységei meglehetősen szerteágazóak: elsősorban szakértői, oktatói és terápiás tevékenységeket végez, másodsorban tanácsadói, képzés -, és szervezetfejlesztői, szupervíziós, és non-profit management területeken nyújt támogatást.

Pszichológiai kutatási témái szorosan kapcsolódnak a természet-, és kalandterápia hatásvizsgálataihoz, külön fókusszal a traumákkal élő célcsoportokra.

Nemzetközi projektek és kutatások munkatársa, különféle konferenciák előadója és ws vezetője a témában, 2012 óta a kalandterápiás világszervezet, International Adventure Therapy International Committe (ATIC) tagja, magyar képviselője, 2015 óta az amerikai AEE és a kalandterápiás divíziójának TAPG tagja. 2017-ben, egy kidolgozásra kerülő projekt kapcsán csatlakozott az ausztrál vadon-kalandterápiás egyesülethez is  (AABAT).

Nevéhez kötődik az “újkori” Ösvény Konferenciák (2015, 2016, 2017) szervezésének vezetése, illetve az első magyarországi, 1+2 szemeszteres,  “Tapasztalati Tanulás és Outdoor Tréner – Vadon-Kalandterápiás Specializációval ” képzés kidolgozása és kiképzői vezetése is, 2016-2017-ben.

2018-19-ben kb 8 hónapot töltött Ausztráliában, Ausztrália egyik legelismertebb kalandterápiával foglalkozó szervezetének meghívására (Australian Adventure Works), ahol családon belüli erőszakot elszenvedett nők és gyerekeik számára vezettek állami finanszírozású vadon-kalandterápiás projektet. Tapasztalatait szeretné itthon is kamatoztatni, kifejezetten nőknek szóló programokat is indítani a jövőben.

Három  gyermeket nevel(t) fel mozaikcsaládjában (1999, 2003, 2006), férjével, Szabó Gábor Timurral, aki legfontosabb szakmai-, és terapeuta társa is egyben.


vissza a munkatársak oldalra