Rákár-Szabó Natália

a 2T alapítvány elnöke, ügyvezetője, egyik szakmai vezetője

“ha meglátod a lényeget, a részletek maguktól a helyükre kerülnek”

Tanulmányai a szociálpolitika, szociális munka valamint pszichológia területeihez kötik, jelenleg a PTE Pszichológia Intézet Fejlődés szakirányának PhD hallgatója.

Fontos tudást és gyakorlatot szerzett a család-, és párterápiában, videotréning alkalmazásában és képzésében, pszichodrámában, kapcsolati mediációban, outdoor élmény – TT módszertani képzéseken (Outward Bound Trainer), valamint Vadon és Kalandterápiában (Wilderness Foundation-UK). Kiképzett vadonelsősegély nyújtó (WAFA), többször részt vett sziklamászó-, téli magashegyi-, és lavina képzéseken, palackos könnyűbúvár tanfolyamokon.

Már több mint 20 éve elkötelezett szakmai munkát végez a gyermek- és családvédelem és a koragyerekkori fejlődés szakterületeinek különböző szintjein és formáiban (alapellátásban, szakellátásban, hazai és nemzetközi képzésekben, tananyagfejlesztésben és kutatómunkában egyaránt); állami, civil és for-profit szférához is kapcsolódva. Szabadúszó tevékenységei meglehetősen szerteágazóak: elsősorban szakértői, oktatói és terápiás tevékenységeket végez, másodsorban tanácsadói, képzés -, és szervezetfejlesztői, szupervíziós, és non-profit management területeken nyújt támogatást.

Pszichológia Phd kutatási témája szorosan kapcsolódik állami gondozott és hátrányos helyzetű fiatalokat célzó vadon-, és kalandterápia hatásvizsgálatához, melyben mind hazai, mind tengerentúli programok vizsgálata zajlik.

Nemzetközi projektek és kutatások munkatársa, különféle konferenciák előadója és ws vezetője a témában, 2012 óta a kalandterápiás világszervezet, International Adventure Therapy International Committe (ATIC) tagja, magyar képviselője, 2015 óta az amerikai AEE és a kalandterápiás divíziójának TAPG tagja. 2017-ben, egy kidolgozásra kerülő projekt kapcsán csatlakozott az ausztrál vadon-kalandterápiás egyesülethez is  (AABAT).

Nevéhez kötődik az “újkori” Ösvény Konferenciák (2015, 2016, 2017) szervezésének vezetése, illetve az első magyarországi, 1+2 szemeszteres,  “Tapasztalati Tanulás és Outdoor Tréner – Vadon-Kalandterápiás Specializációval ” képzés kidolgozása és kiképzői vezetése is, 2016-2017-ben.

Három gyermeket (akik már nem olyan kicsik, 1999, 2003, 2006) nevel mozaikcsaládban, férjével, Szabó Gáborral, aki legfontosabb szakmai-, és terapeutatársa is egyben.

Szabadidejében, melyből sajnos igen kevés marad, szeret a családjával (akár a gyerekeivel külön-külön is) időt tölteni, utazni, természeti sportokat űzni, szeret színházba és művészmozikba járni, kertészkedni és mindenféle kreatív művészeti tevékenységgel foglalkozni.

vissza a munkatársak oldalra